Jonas is een oud-leerling van Groenhout, de school waar hij nu als zij-instormer is gestart.

"Als leerling sprak ik al graag voor een klasgroep, maakte ik creatieve presentaties en meestal kreeg ik daar ook wel complimenten voor. Na mijn schoolloopnbaan in Groenhout ben ik aan het KASK in Gent Performance gaan studeren. Ook hier vormden co-creatie en creativiteit een rode draad door mijn werken. 

Al die aspecten zag ik heel toevallig samenkomen in een vacature voor leerkracht in Groenhout. In de schoot van de school, zou een nieuwe school opgericht worden. Voor dit pioniersproject werden leerkrachten gezocht. Ik solliciteerde en …ik kreeg de job.

Nooit gedacht, maar ik was zo zo blij!

Sinds september 2023 ben ik dus leerkracht in het pioniersproject Groenhout (naam van onze startende school). Ik geef de vakken Spreekgroep talen en Engels. Daarnaast mag ik ook een workshop theater geven na de schooluren. Dat is fijn, want naast algemene vakken vind ik dat creativiteit ook een plaats moet krijgen op school. Samen met de leerlingen iets creëren: daar leren ze van!

Ik combineer het lesgeven met een educatieve Master. Dat is best veel. Maar tot nog toe haalbaar. Enerzijds omdat ik het zo graag doe, anderzijds ook wel omdat ik goed omringd wordt.

Klein en open team

We zijn een school in opstart (met 50 leerlingen in het eerste jaar). Ons team is klein, maar heel open en zorgzaam. Ik sta er nooit alleen voor, je mag hier falen zolang je maar leert. Ik ben de allerjongste van het team, maar mijn collega’s zien me echt wel als evenwaardig. Natuurlijk besef ik dat ik nog veel te leren heb, toch kan mijn jonge blik kan soms ook wel een meerwaarde zijn. Ik sta nog iets dichter bij de leefwereld van de leerlingen.

Of ik spijt heb van de stap naar onderwijs? Nog geen seconde. Hoe leuk is het om elke dag te doen wat je graag doet?!