Eerst dacht ik: “Oei, nu ga ik me ook echt moeten gedragen als een leerkracht!”

Els De Meulder geeft al 10 jaar het beste van zichzelf in het volwassenenonderwijs. Een boeiende omgeving, met mensen van over de hele wereld én een team van collega’s dat elkaar door dik en dun steunt. Een verhaal over kansen en uitdagingen, vrijheid en bakken vol goesting om een verschil te maken in het leven van mensen. “Je klas verandert mee met de maatschappij. Hier roest je niet snel vast!” 

Een goeie tien jaar geleden maakte ik de switch naar het onderwijs. Ik heb altijd al met mensen gewerkt. En op een bepaald moment wou ik mijn ervaring en kwaliteiten op een andere manier inzetten. Zo kwam ik terecht bij het stedelijk Centrum voor Volwassenenonderwijs in Antwerpen. 

Een verhaal van kansen én uitdagingen 

Eerst dacht ik: “Oei, nu ga ik me ook moeten gedragen als een echte leerkracht.” (lacht) Maar dat gevoel ebde al snel weg. Eerlijk, ik was aangenaam verrast door de vrijheid die je hebt om je eigen karakter te leggen in de vakken die je geeft. Als ik er nu op terugblik, ervaar ik ook echt dat ik mijn kwaliteiten goed kan laten renderen binnen mijn job. Maar goed, werken binnen een grote organisatie zoals het onderwijs, geeft veel kansen – maar ook uitdagingen. 

Je eigen drive volgen, binnen een grote organisatie 

Stedelijk Onderwijs Antwerpen is een grote organisatie. En dat brengt heel wat voordelen met zich mee. “Je hebt je eigen team en een geweldige samenwerking met collega’s. Je wordt gesteund door je school, krijgt ondersteuning vanuit de koepel, je ziet dat er heel wat geïnvesteerd wordt om je job aantrekkelijk en plezierig te maken. Denk maar aan goeie infrastructuur, aantrekkelijke lokalen, een leuke werkplek, budget voor projecten en materialen…”  

“Als je opleidingen wilt volgen, kan dat vrijwel altijd. Er zijn af en toe recepties en feestjes waar je gezellig kan samenzijn met teamgenoten en andere medewerkers. En als je vernieuwende projecten wilt opstarten binnen je team, wordt er ook naar je geluisterd. Dat geeft je de kans om je eigen drive te volgen en dingen te doen die je nauw aan het hart liggen.” 

Een job waarin je nooit stil staat 

De wereld van het onderwijs staat nooit stil. Klassen en leerlingen veranderen, leerplannen evolueren, scholen passen zich aan. Dat herkent ook Els. “De grootste uitdaging? Dat je altijd mee moet evolueren met de sector. Leerplannen veranderen, dus je moet continu up-to-date blijven. Gelukkig stimuleren we elkaar daar ook in. Je publiek verandert ook mee met de maatschappij, en ook dat vereist de nodige aanpassing en flexibiliteit. Wees gerust, in een job binnen het onderwijs roest je niet snel vast! 

Een broedplaats voor talent 

“Af en toe krijg je natuurlijk te maken met frustraties – maar waar niet”, vertelt Els nog. “Organisaties die voortdurend veranderen, dat brengt de nodige groeipijnen met zich mee. Maar als je kan terugvallen op gemotiveerde collega’s en samen aan de kar trekt, besef je toch snel dat een organisatie zoals het Stedelijk Onderwijs een unieke plek is om je talenten te laten openbloeien.” 

Leerkacht_Els_VWO