Wat kan ik doen?  

Vrijwilligers nemen taken op zich die niet strikt tot het takenpakket van de leraren of de medewerkers van de school behoren. Enkele voorbeelden:   

  • Middagtoezicht  
  • Voor- en naschoolse opvang  
  • Begeleiden van leerlingen tijdens een uitstap of naar de sporthal  
  • Voorlezen voor kinderen door voorleesouders  
  • Busbegeleider in het buitengewoon onderwijs  

Kom ik in aanmerking als vrijwilliger?  

Je mag vrijwilligerswerk doen vanaf het jaar waarin je 16 jaar wordt. Er is geen maximumleeftijd. Ook niet-Belgen kunnen in aanmerking komen. Werk je al bij Stedelijk Onderwijs? Dan mag je alleen als vrijwilliger werken buiten je werkuren. Een aantal groepen moet eerst toelating vragen om vrijwilligerswerk te kunnen doen:

  • Als bruggepensioneerde of uitkeringsgerechtigde werkloze moet je eerst toelating vragen bij de RVA.  
  • Heb je een ziekte- of invaliditeitsuitkering en kan je niet meer werken? Dan kan je wel nog vrijwilligerswerk uitvoeren, mits toestemming van de adviserende arts via je ziekenfonds.  
  • Ontvang je een leefloon? Dan moet je het vrijwilligerswerk eerst melden aan je OCMW-maatschappelijk werker.  

Waar kan ik op rekenen?  

Vrijwilligerswerk is per definitie onbetaald. In uitzonderlijke gevallen kan je wel vergoed worden, zoals in het basisonderwijs bij middagtoezicht of bij de voor- en nabewaking. Dat staat dan uitdrukkelijk vermeld in de vacature. Je totale vergoeding op jaarbasis mag een bepaald maximum niet overschrijden om belastingvrij te blijven. Doe je op verschillende plaatsen vrijwilligerswerk? Dan mogen alle vergoedingen samen dat maximum niet overschrijden. Aangezien je als vrijwilliger vaak in nauw contact komt met kinderen, vragen we je om een recent uittreksel uit het strafregister, model 2 te kunnen voorleggen.

Stedelijk Onderwijs voorziet een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid. Wanneer je als vrijwilliger een onopzettelijke fout maakt waarbij iemand anders schade heeft, ben jij daar niet aansprakelijk voor. Stedelijk Onderwijs is aansprakelijk en zal die schade vergoeden of herstellen. Daarnaast ben je als vrijwilliger ook verzekerd voor je lichamelijke schade bij een ongeval tijdens en op weg naar het vrijwilligerswerk.    

Aan de slag  

Raadpleeg de openstaande oproepen voor vrijwilligers op onze jobsite via de filter. Vooraleer je effectief aan de slag gaat, zal de school een overeenkomst met je afsluiten waarin alle afspraken opgenomen worden. Meer informatie over vrijwilligerswerk kan je terugvinden op de website van Vlaanderen vrijwilligt.