Leraar in Opleiding (LIO)

Overweeg je om je loopbaan een nieuwe wending te geven? Of ben je het beu om voor commerciële bedrijven te werken? Je zoekt relevantie en je wil je ervaring graag delen met jongeren? De stap naar het onderwijs ligt open! Tenminste als je bereid bent om een pedagogisch bekwaamheidsattest te behalen. Dat heb je nu eenmaal nodig om voor de klas te mogen (blijven) staan.

Er zijn verschillende manieren om leraar te worden: je volgt een (voltijdse of halftijdse) lerarenopleiding, als werkzoekende kan je ook bij vdab een opleiding volgen of je hebt al minstens een bachelor/veel technische expertise en wordt ‘Leraar in Opleiding’ (LIO).

LIO is de snelste- en ook wel intensieve manier- om leraar te worden. Je staat effectief voor de klas en tegelijkertijd volg je de educatieve opleiding voor het pedagogisch bekwaamheidsbewijs in een hogeschool of op een universiteit.

zij instomers

Complexiteit

Onderwijs kent heel wat regels en voorwaarden. Het is niet altijd eenvoudig om uit te zoeken welke vakken je kan geven met jouw ervaring en diploma,  hoeveel anciënniteit je meeneemt en of je überhaupt graag voor de klas staat eens het zover is. Daarom organiseert Stedelijk Onderwijs vaak infosessies. Hou de data in het oog! Je hoeft nog geen opleiding gevolgd te hebben. We helpen je met oriënteren en bieden jou de kans om het beroep van leraar te verkennen in één van onze scholen.

Hoe word je LIO?

LIO worden vereist een stevige portie daadkracht en uitzoekwerk. De grootste drempel is dat je een aanstelling moet vinden als leerkracht, terwijl je het gevraagde educatieve diploma natuurlijk nog niet in je bezit hebt.

Je dient je weg te zoeken binnen de verschillende opleidingsscholen, en daarnaast dien je ook zelf te solliciteren voor een job als leerkracht. Maar welk onderwijsniveau en doelgroep spreken jou aan, welke vakken wil, kan en mag je geven,… er is veel om uit te zoeken.

In een ideale wereld ben jij al aangesteld in één van onze scholen nog voor je aan je LIO-opleiding start in september of februari. Hoe ga je te werk?

STAP 1: oriënteer jezelf

Weet wat je mag:

Er zijn een aantal aanstellingsvoorwaarden vanuit de overheid. Deze omvatten burgerlijke en politieke rechten, nationaliteit, onberispelijk gedrag, onderwijsbevoegdheid en talenkennis. Meer info vind je hier

Weet wat je wil:

Welk onderwijsniveau en doelgroep spreken jou het meest aan? Buitengewoon-, lager-, secundair- of volwassenenonderwijs of gaat je voorkeur naar het deeltijds kunstonderwijs? Stedelijk Onderwijs heeft scholen op alle onderwijsniveaus.

Welke vakken zou je eventueel willen geven? Zoek hier uit welke vakken je kan geven met jouw diploma.

Tip: er zijn enkele onderwijstermen die initieel misschien weinig aanspreken maar verrassend interessant zijn, zoals bvb.:

  • PAV (project algemene vakken) en MAVO (maatschappelijke vorming) binnen secundair onderwijs: combinatie van meerdere vakken zoals aardrijkskunde, biologie, geschiedenis, wiskunde, Nederlands,… die projectmatig worden gegeven om jongeren maatschappelijk weerbaar te maken.
  • ASV (algemene en sociale vorming) binnen buitengewoon onderwijs: bestaat uit de vakken godsdienst, taal, rekenen, maatschappelijke vorming, lichamelijke opvoeding, creatieve activiteiten. Vergelijkbaar met klasleerkracht in regulier onderwijs, aangepast aan de specifieke types.

Je kan hier alvast uitrekenen wat je zou verdienen in deze job op de loonsimulator van de Vlaamse Overheid.

STAP 2: vind een job als LIO binnen Stedelijk Onderwijs

Maak een goede motivatiebrief waarin je jezelf voorstelt als LIO (of je intentie voor LIO en situatie meegeeft) en stuur dit samen met je CV naar de vacatures die jou interesseren. We hebben meer dan 120 scholen, dus zoek zeker ook een goede match tussen jou en een school(team).

STAP 3: schrijf je in als LIO-student

Je kan je ook eerst inschrijven aan een hogeschool/universiteit (dus stap 2 en 3 kan je ook omdraaien).

Zowel AP, KdG, Thomas More en UA bieden een LIO-traject in het Antwerpse aan. Je kan de opleiding starten in september of in februari.

STAP 4. Je bent LERAAR IN OPLEIDING

Je weg voor de klas vinden én studeren: het is geen evidentie. Dus spreid je plannen over een langere periode als het te zwaar wordt. Hoe dan ook, onze directies, schoolteams en aanvangsbegeleiders zullen je ondersteunen om hierin je weg te vinden.

Voor alle verder vragen kan je contact opnemen met hannelore.hectors@so.antwerpen.be